Dziś poniedziałek, 28. 07.2014 r. « strona główna
historia | zostań sponsorem | plan zoo | mini ZOO | wiadomości gospodarcze | nasi podopieczni | dydaktyka
nasze cele | aktualności | linki | las wolski i inne lasy komunalne | łąki nowohuckie | o nas
 
 Nasi podopieczni

Duże drapieżniki
Wydry
Ptaki w wolierach przy dużym stawie
Antylopy kob liczi
Antylopa kob śniady
Antylopy eland i nilgau
Antylopy addaks
Jelenie milu
Aguti i surykatki
Wilki grzywiaste i jeżozwierze indyjskie
Zebry i strusie afrykańskie
Wielkie koty
Małpy
Sowy
Sowy
Kotowate średniej wielkości
Lemury i małpy sajmiri
Pawilon nocnych zwierząt
Bażanty, papugi i inne ptaki
Mieszkańcy dużego stawu
Wielbłądy i gwanako
Lamy
Mieszkańcy egzotarium
Wilki
Wikunia (Vicugna vicugna)
Nasi podopieczni
Ptaki wodne na małym stawie
Ptaki drapieżne
Orły
Słonie indyjskie
Uchatki
Konie Przewalskiego
Osły
Jeleniowate, kułany i markury
Hipopotamy karłowate
Takin
Małe drapieżniki
Flamingi
Pazurzatki
Kangury, strusie emu i nandu
Kuce szetlandzkie
Arui
Antylopy bongo
Borsuki
Koty i szopowate średniej wielkości
Tapiry
Panda mała



zamknij Ptaki w wolierach przy dużym stawie

      
aleksandretta obrożna
Woliery przy dużym stawie zamieszkują papugi, bażanty i kaczki oraz sowy uszate.

Ara żółtoskrzydła (Ara macao)
Występowanie: wilgotne lasy Ameryki Południowej od Panamy przez Brazylię, Ekwador, Peru i Boliwię, często w pobliżu brzegów rzek. Żywi się owocami, nasionami, młodymi pędami i pąkami kwiatowymi. Gniazduje w dziuplach. W zniesieniu 1-4 jaj, wysiadywanych przez samicę 24-28 dni. Gatunek ginący, ujęty w I załączniku CITES.

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri)
Występowanie: od Afryki przez Afganistan, Pakistan, Indie, Sri Lankę i Birmę aż po Nepal. Żyje dziko w zachodniej Europie. Zamieszkuje tereny rolnicze, skraje lasów, parki i ogrody. Gniazduje w dziuplach drzew, a nawet w szczelinach budynków. W zniesieniu 3-4 jaja, inkubacja trwa 24 dni. Zdarzają się barwne mutacje upierzenia.

Żako (Psittacus erithacus)
Występowanie: środkowo-zachodnia Afryka. Papuga ta żyje w stadach na brzegach tropikalnych lasów, gdzie żeruje w koronach drzew. Jej pokarm stanowią owoce i nasiona, ziarno zbóż, ryżu i kukurydzy. Gniazduje w dziuplach. W zniesieniu 2-4 jaja. W niewoli szybko się oswaja. Doskonale potrafi naśladować ludzką mowę.

Karolinka (Aix sponsa)
Występowanie: Ameryka Północna.
Nazwa tego ptaka pochodzi od stanu Karolina w USA, gdzie żyje najliczniejsza populacja. Z piór karolinki wytwarzano przynęty na pstrągi, dlatego też na przełomie XIX i XX wieku była gatunkiem zagrożonym. W zniesieniu znajduje się 8-12 jaj, wysiadywanych przez samicę w dziupli przez 28-30 dni. Dietę karolinki stanowią skorupiaki, owady oraz rośliny wodne.

Ara zielona (Ara militaris)
Występowanie: Meksyk, Kolumbia, Wenezuela, Ekwador, Peru, Boliwia, Argentyna. Zamieszkuje lasy deszczowe i górskie do wysokości 2600 m n.p.m. Gniazduje w dziuplach i szczelinach klifów i skarp. W zniesieniu 2-3 jaja. Pokarm tych ptaków stanowią nasiona palm, orzechy i owoce. Gatunek ginący, figuruje na I załączniku Konwencji Waszyngtońskiej.



 żako
 ara żółtoskrzydła
 ara żółtoskrzydła
 karolinki
 ara zielona
 mandarynka
 bażant złocisty
 wąsal senegalski
 bażant srebrzysty
 paw





    

historia | zostań sponsorem | plan zoo | mini ZOO | wiadomości gospodarcze | nasi podopieczni | dydaktyka
nasze cele | aktualności | linki | las wolski i inne lasy komunalne | łąki nowohuckie | o nas

  © 2004 FMPiOZ, © 2004 INFOTECH Krakow webmaster